Doorgaan naar inhoud
Wat gebeurt er als wijn wordt blootgesteld aan zomertemperaturen?

Wat gebeurt er als wijn wordt blootgesteld aan zomertemperaturen?

Wat gebeurt er met wijn als de temperatuur stijgt naar omgevingstemperatuur, bijvoorbeeld door te verhuizen naar een ander appartement, of omdat de wijnkoelkast niet goed functioneert en tijd nodig heeft om te worden gerepareerd?

Allereerst is wijn niet te vergelijken met verse producten zoals melk. Gedurende een korte periode (kort betekent weken tot maanden) gebeurt er niets opvallends. Als je enkele honderden flessen bezit en ze gedurende enkele maanden op de warme omgevingstemperatuur hebt staan, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing naar een ander appartement, kan het gebeuren dat een heel klein aantal flessen merkbaar van smaak verandert. Bijna nooit zal de wijn hierdoor ondrinkbaar worden.

Het is echter een ander verhaal als flessen voor een langere periode (jaren) worden blootgesteld aan omgevings- of zelfs wisselende temperaturen - en nog erger, aan zeer lage luchtvochtigheid (bijvoorbeeld 40° en lager). Dit kan de smaak van een aanzienlijk deel van de wijn veranderen en sommige flessen zelfs na verloop van tijd bederven.

Veel wijnliefhebbers hebben juist dit scenario in gedachten en raken nerveus als hun wijnflessen gedurende enkele dagen of weken op kamertemperatuur zijn. Dit is echter niet nodig. In plaats daarvan zou je moeten voorkomen dat de wijnflessen (vooral oude wijn) worden geschud wanneer je ze van de ene naar de andere plek verplaatst, en ze uit de zon houden.

Het is raadzaam om wijn op een donkere plaats te bewaren en zo koel mogelijk, zolang het niet in een wijnkoelkast of een ruimte met gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid staat. Als het langer duurt (meerdere weken of langer) voordat mijn wijnkoelkast wordt geleverd of mijn geklimatiseerde ruimte klaar is en mijn wijn zich in een kamer met zomertemperaturen van ruim boven 25°C bevindt, is het verstandig om de koelste opslagruimte in het appartement/huis te zoeken (bijvoorbeeld in de kelder) en daar de wijn te plaatsen. Het is beter om het bij 23°C te bewaren dan bij 30°C gedurende die tijd.

Het probleem bij relatief hoge temperaturen (30°C) is niet in de eerste plaats de chemische reactie van de wijn (dit duurt langer, zoals hierboven besproken), maar het feit dat er overdruk in de wijnfles is omdat de wijn bijvoorbeeld 20°C warmer is dan normaal en daardoor uitzet. Als de kurk niet perfect is (en veel kurken zijn dat niet), kan het gebeuren dat er wat wijn door de kurk naar buiten perst. Nu is er een vloeibare brug tussen binnen en buiten die na verloop van tijd (meerdere maanden of langer) zuurstof naar binnen kan brengen. Als dit gebeurt, kan de wijn bederven.

Daarom, als ik in een situatie zou zijn waar de wijn gedurende enkele weken bij een zeer hoge temperatuur heeft gestaan, zou ik adviseren om de kurken van die flessen te controleren die ik van plan ben nog één of meerdere jaren te bewaren. Hiervoor kan het nodig zijn om de bovenkant van de kurk te verwijderen, zodat je de kurk kunt zien. Als ik wijnvlekken zie (die eruitzien als donkere melasse) aan de buitenkant van de kurk, zou ik deze flessen naar voren halen en ze binnen de komende maanden opdrinken.

Het is absoluut de moeite waard om te investeren in een wijnkoelkast om de juiste temperatuur voor je wijn te behouden. Dit zal de kwaliteit van je wijn behouden en ervoor zorgen dat je optimaal van elke fles kunt genieten.

Vorig artikel Wat is de beste wijnkoelkast?
Volgend artikel Wijn lang bewaren